top of page

ROTFYLLING - ROTBEHANDLING

Dersom tannerven har fått permanent skade er rotbehandling nødvendig

Årsaker til at en tann må rotfylles
De fleste rotbehandlinger skyldes hull (karies) som har kommet helt inn til nerven (pulpa). 

Da vil bakterier trenge inn og føre til permanent skade på nerven. Rotbehandling kan også være nødvendig dersom tannen har vært utsatt for et kraftig slag. 

Nerven kan bli ødelagt og senere invadert av bakterier. Tenner med dype fyllinger, kroner eller broer, må noen ganger rotfylles senere pga. betennelse i nerven forårsaket av bakterier.  Det er større sjanse for at bakterier kommer inn i nerven jo dypere fyllingen er.

Kjeveortopedisk behandling kan i sjeldne tilfeller føre til betennelse i nerven. Rotbehandling kan være nødvendig for å fjerne smerter fra svært følsomme tenner eller tenner med sprekkdannelser. 


 

Symptomer
Ising eller vondt ved varmt og kaldt. Dette kan vare en stund eller gå over til kraftig tannpine. 

Tannen kan etterhvert også bli øm å tygge på og føles for høy. 


Andre ganger sees fargeforandring på tannen.

 

Det kan av og til oppdages betennelse på røntgenbilde uten at det har gitt nevneverdige symptomer. 
 


Behandling
Hvis nerven (pulpa) er betent men levende, gir vi alltid bedøvelse før vi starter behandling. Med moderne anestesimetoder kan bedøvelsen settes så og si smertefritt. 

Dette gjør at en rotbehandling (rotfylling) kan gjennomføres helt uten smerter. Etter vi har satt bedøvelse må vi bore oss gjennom tannkronen inn til pulpa. 

Deretter kan vi komme til med spesialinstrumenter for å rense rotkanalene grundig. Instrumentene ser ut som tynne nåler. I tillegg bruker bruker vi en væske for å skylle rotkanalene. Denne væsken virker antibakterielt. 

Spesialinstrumentene vi bruker er tilpasset bredden og lengden på kanalene og finnes i mange standardiserte størrelser. 

Når vi er ferdig med rensingen desinfiseres rotkanalene og fylles oftest med et antibakterielt innlegg. 

Dette innlegget vil deretter ligge for å hjelpe til å påskynde tilheling,- kan av og til måtte ligge lenge for at tannen skal bli helt frisk. 

Ved behandling av de største jekslene med tre eller fire kanaler må du ofte komme flere ganger for å bli ferdig med utrensingen. I de fleste tilfeller må du komme tilbake for å få tannen ferdig rotfylt. 

Rotbehandling er en tidkrevende behandling. Nøyaktighet og tålmodighet er viktige egenskaper. I de siste årene har vi investert i en del utstyr som gjør behandlingen lettere å gjennomføre. 

Blant annet endoanalyser som hjelper oss å måle renselengden mer nøyaktig. Vi har digitalt røntgen som også gjør rotbehandling enklere og tryggere for deg som pasient. Vi har også kurset oss i maskinell rotbehandling som vi vet ytterligere vil kvalitetsikre vår behandling.

 

bottom of page